July 22, 2010  
  Zakynthos, Kefalonia, Ithaca
 
 

Fra Wreck Bay til Poros på sørøstkysten av Kefalonia er det nærmere 30 n.m. Dette er langt nok hvis en staarter sent på dagen, og det gjør en. Det er ikke mulig å overnatte i Wreck Bay med håp om noen minutters søvn. Dønningene står rett inn og de er store - meget ukomfortabelt. Det fine med passasjen over til Kefalonia fra Zakynthos er imidlertid at den sterke ettermiddagsvinden kommer fra nordvest, og treffer båten tvers. Det gir meget god fart.

Sørenden av kefalonia har en skummel sandbanke som stikker nesten tre nautiske mil ut. Her har du ikke mer enn 2-3 meter vann!

 

Poros er en havn med aktivt fergeanløp, men de har heldigvis flyttet fergekaia fra å ligge kloss opptil småbåtene. Nå anløper fergene på motsatt side av havnen. Poros er meget godt beskyttet, og det kan bli vanvittig varmt her på tidlig ettermiddag. Havnen ligger 10 minutters spasertur fra byens sentrum, men på veien dit er det flere gode spisesteder lagt på fjellhyller langt over havet. Det gir en fantastisk utsikt og fri følelse.

Det ioniske hav er det mest fredlige området å seile i Hellas, med tanke på været. Imidlertid er det visse steder du kan vente tøffere forhold enn andre, og ett av disse er kanalen mellom Kefalonia og Itaca. Vi legger ut fra Poros tidlig på formiddagen, og det tar ikke mer enn en times tid før vi ser en flåte av charterbåter komme rett mot oss med kurs for Poros. De søker le fra været som kommer. Nokså raskt er vi oppe i 42 knop vind i kastene. Det er over hodet ikke meldt, og vi har en flenge i akterliket på genoaen. Derfor tar vi det svært forsiktig. Det er aldri noe fare for vinden i denne kanalen kommer steady fra nord-nordvest. Vi skal til Ithaca så den treffer oss rett tvers. Vi finner le i en naturhavn under Itacas høye vulkanske fjelltopper. Der lar vi vind være vind, men 41 knop har vi aldri tidligere opplevs i det Ioniske hav. Det er helt vanlig i Cyckladene, men ikke her ...

Itaca har en fantastisk natur, og mange planlegger fotturer på øya. Det er skrevet mange bøker om å vandre på denne øya og naboøya Kefalonia.

Ithaca er 96 kvadratkilometer stor, og har omtrent fem tusen innbyggere. Ifølge Homer var Odyssevs konge av Ithaka og omkringliggende øyer.

På vei oppover østkysten av Ithaca passerer vi Vathi, som er en enorm bukt med Vathi by som ankerpunkt innerst. Vi har vært her tidligere, så vi tar ikke turen innom denne gangen. Men det er vel verd et besøk.

Vi har satt kursen for Kioni, som ligger noen mil lenger nord. Dette er en liten havn, enormt populær, og hvis du ønsker plass (god eller dårlig) må du være tidlig ute. Du må komme når de andre drar.

Noe av årsaken til at det blir så tett her er alle flotillaene. Enten de heter Nelson, Sunsail, eller Siling Hollyday ... de okkuperer metervis med ankringsmuligheter. Lederbåten kommer tidlig, og jager alle som ikke tilhører flotillaen. Dette er et lite triveling innslag, og noe som gir denne typen småhavner en lite attraktiv skyggeside.

Neste stopp er Frikes. Dette er en lite sjarmerende havn - anbafales IKKE. Det vi derimot oppdaget da vi seilte videre fra Frikes til Fiskardo var en vakker lagune noen mil nord for Frikes. Her ligger du helt beskyttet for de vanligste vinder, det er lite med høye fjell rundt, så det bør ikke bli nevneverdig med fallvinder der heller. Vi har ikke funnet noe navn på bukta, men den er karakteristisk med den lille øya utenfor. Pass på undervannsskjærene som ligger strødd utover begge innløp, men spesielt det nordlige.