July 17, 2010  
 

Vasiliki, Assos, Argostoli og Sami


 
 

Vasiliki er windsurfernes Eldorado. Det er knapt et vindpust frem til middag, der etter tar vinden seg opp og toppes normalt med 20-24 knop fra 14 til solen går ned. Havnen i Vasiliki er så grunn, og oppankring gjøres 90 grader på vinden. Det beste er derfor å ligge på svai over rundt 3 meters dyp. Trivelig sted, men stressende med henhold på ankring og vind.

Bare noen timer sør for Vasiliki finner vi Ormos Assos - en liten bukt på nordvestsiden (utsiden) av Kefalonia. Bukta er åpen mot nord, og gir uttrykk av å være ustabil i nordvestlig vind. Det er ikke tilfelle. Ankring på vestsiden av den lille bukta - vis a vis den lille byen - gir perfekte ankringsforhold mde line til land. Dette er et av de vakreste stedene vi har vært ved - stille og malerisk, og med høy kvalitet på matservering. Bare tre seilbåter ankret her den natten vi besøkte Assos, og alle må benytte jolle selv om de lå med akterenden inn mot den lille moloen. Det er for grunt ved moloen til å gå helt inn. Derfor er det like fint å ligge fritt i bukta.

Assos later til å være et stille, tilbaketrukket og litt eksklusivt sted for grekere og italienere å feriere.


Neste havn er Assos sin rake motsetning - Argostoli, sør på Kefalonia. Argostoli kalles "Ionenes metropol". Her er det yrende natteliv og et hav av restauranter. En rekke skandinaviske charterfly lander også her. Havnen er stor og usjarmerende, men perfekt for skifte av mannskap eller noen dagers landligge for reparasjoner.

I Argostoli har de et særegent dyrefenomen - en tam havskilpadde! Den kommer inn når fiskerne vender hjem med fangsten om ettermiddagen. De sløyer fisken, og hiver restene til skilpadden.

Sami ble vår neste havn. I Sami kommer og går det passasjer- og bilferger kontinuerlig. Det er hovedanløpet for hele Kefalonia. Akkurat det virker litt underlig, for veisystemet er heller dårlig rundt Sami. Men når du begynner å telle fergeanløp, så forstår du raskt at dette stemmer. Sami er derfor et perfekt sted for anløp hvis folk skal av og på båten. Havnen er svært god, men blir raskt full. Og når havnen er full er alternativene få. Vinden står som regel rett fra nord, og gir meget ubehandlige forhold for å ligge på svai. Når det er fullt er det bedre å gå 30 minutter nordover til Agios Efimia.

Vårt neste mål er vrakbukta på nordvestsiden av Zakynthos. For å rekke denne, og samtidig komme tilbake til Kefalonia i rimelig tid, må vi stå over natten i en knøttliten havn på nordspissen av Zakynthos - Agios Nikalaos. Her er det minimalt med ankringsmulighet - bare plass til 5-7 båter, og svært ofte brutale fallvinder. Vi måtte ligge på svai utenfor havnen, og slang på ankeret i 22-24 knops vind i kastene hele natten. Denne ankringen kan være en påkjenning både for mannskap og båt. Men vi er tett på "Blue Caves" - de berømte grottene på Zakynthos. Bare ti minutter tar det fra Agios Nikalaos til grottene, og det er perfekt. Vi kommer dit før sightseeingbåtene overtar fullstendig. Derfra er det bare en times seiling til "The Wreck Bay".