23. oktober 2011  
  Gibraltar - en spennende enklave
 
 
Det bor 30.000 personer i Gibraltar. 1/3 av innbyggerne er arabere, 1/3 er jødiske og resten er en blanding av alt mulig - mye spansktalende og overraskende lite briter. Men stedet er definitivt preget av å være en del av Storbritannia. Alle varer - hardware som matvarer - kommer fra Storbritannia. En skulle tro at tomatene er bedre rett over grensen til Spania. Det betyr i så fall ingen ting, for de kommer inn til Gibraltar fra Storbritannia. Årsaken ligger mye i vekslingen av valuta. Hver dag passerer det et stort antall gjestearbeidere fra Spania over grensen, og køene med biler og mennesker er uendelig lange inn om morgenen og ut om ettermiddagen.

En tror gjerne at Gibraltar er en fullstendig tax-free sone, men det er ikke helt tilfelle. Det er en liten inntektsskatt her - akkurat nok til å drive barnehage, skoler og litt infrastruktur som kulturhus og bibliotek. Bybussene er dessuten gratis. Det er grunnskole her for alle. De jødiske barna går imidlertid på egne skoler. Men når ungdommen skal inn i høyere utdanning må de til Storbritannia.

Postbokser er det plenty av. De er passelig anonyme, og det er vel én og annen boks som tilhører et firma vi kjenner navnet på ...

Vi satset mye på at Gibraltar og den velrenommerte butikken for båtutstyr - Sheppard's - skulle være veien til all lykke med henhold på å ferdigstille båtens utstyr. Men der tok vi feil. I Gibraltar har de meget begrenset utvalg av varer. alt må bestilles, og det tar minst to uker å få det levert. Det er ikke enkelt å forholde seg til når du skal installere masse utstyr på båten. Det er ikke mulig å planlegge ned til hver minste skrue og centimeter. Jeg har allerede vært én tur til Estepona (1 time og 30 minutter med buss fra Gibraltar). Det går litt tid, men turen er ok. Til min store overraskelse koster denne turen ikke mer enn én enkeltbillett med Oslo Sporveier i Oslo! Hipp hurra for Norge!

Queensway Quay Marina ligger litt utenfor selve "sentrum" av Gibraltar. Vi har en spasertur på 10 minutter for å komme inn i kjernen. Det er fint, for den andre marinaen ligger nærmest på rullebanen for flyene. Men når vi har gått disse 10 minuttene har vi faktisk gått tvers gjennom hele Gibraltar. Større er det ikke! Apene på toppen av klippen er jo en spektakulær greie. De er fredlige og et artig innslag. Bestanden holdes under kontroll, og det er 300 aper fordelt på 7 "familier" for øyeblikket.

Queensway Quay Marina ligger litt utenfor selve "sentrum" av Gibraltar. Vi har en spasertur på 10 minutter for å komme inn i kjernen. Det er fint, for den andre marinaen ligger nærmest på rullebanen for flyene. Men når vi har gått disse 10 minuttene har vi faktisk gått tvers gjennom hele Gibraltar. Større er det ikke!

Apene på toppen av klippen er jo en spektakulær greie. De er fredlige og et artig innslag. Bestanden holdes under kontroll, og det er 300 aper fordelt på 7 "familier" for øyeblikket.