27. oktober 2011  
  Fra Gibraltar til Ceuta (spansk enklave i Nord-Afrika)
 
 

Utseilt distanse: 16 nautiske mil

Grensen mellom Marokko og Ceuta/Spania er svært strengt bevoktet. Grensegaten er støpt i betong og har stålgjerder som stikker langt ut i havet.

Det er interessant å se Gibraltar fra Afrika-kysten. Det er konstant en tett sky som henger over klippen. Dette er ett av Gibraltars kjennemerker. Det er litt trist å være kjent for at det er så mye skygge der, men så kan du si at det regner ikke akkurat lite i England, så det er kanskje en viss sammenheng.

Ceuta er et "spansk Gibraltar", bare mye større. Ceuta er nesten 20 kvadratkilometer i utstrekning og er fullstendig selvstyrt. Befolkningen er på 75.000 og består vesentligst av muslimer og kristne, samt små andre grupper. Spansk er det offisielle språket. Marokko har flere ganger appellert til forhandlinger om Ceuta, men befolkningen selv ønsker ikke å være underlagt Marokko.

Det er enormt med liv i havet i Gibraltar-strømmen. Det kokte av delfiner og sjøfugl. Dette er særlig to typer delfiner vi ser ofte. Den ene er "vanlig delfin". Denne er liten, og har litt gule tegninger på siden. Den andre er "bottle Nosed" delfin. Denne kan bli opptil 4 meter lang, og kan lett forveksles med liten hval. Bildet viser den lille typen.

Delfinene var ekstremt nysgjerrige på generatoren vår. Den må ha gitt fra seg lyder som pirret delfinene. De svømte under og på siden og la seg sidelengs for å se på generatoren.

Flyvefisk fikk vi også besøk av. Denne stakkaren fløy rett opp på dekk, og vi fant den ikke før livet rant ut ...

Utstyret kom på plass etter planen i Gibraltar, så nå produserer vi strøm når vi seiler. Vi bruker en såkalt "DuoGen". Dette er en dynamo som drives rundt av en roterende propell. Den kan brukes både i vann og som vindmølle. Vi kommer til å bruke den i vannet når vi seiler. Mesteparten av strømmen vi trenger kommer fra denne under de lange overfartene.

Vindmøllen (AIR Breeze) er også en effektiv strømprodusent, men i passatvinden - som kommer bakfra - mister vi jo en god del effekt som følge av båtens fart. Derfor er det primært når vi ligger stille at vindmøllen skal levere den strømmen vi trenger.

Fryseren vår er "konge". Vi møtte en tysk båt for et par år siden. De hadde tilbrakt 12 år i Stillehavet, og kunne demonstrere en fryser som drives med 12 volt. Dette er opprinnelig et produkt for transport av organer, men FridgeFreeze produseres nå nettopp med tanke på fritidsbruk. Den teoretiske temperaturen er ned til -16 grader. På grunn av de varme omgivelsene vi har så lander den på -11 her. Men det er jo mer enn kaldt nok til å lagre mat i 3-4 uker.

I bakgrunnen skimtes ledningene til watermakeren. Den produserer 35 liter ferskvann fra saltvann i timen, og det er utrolig nok svært godt å drikke. Det går det vannet vi kjøper på flaske en høy gang.