1. november 2011  
  Ceuta til Lanzarote - eller "Varmen kommer"
 
 

Utseilt distanse: 603 nautiske mil

Lengste etappe så langt, og en fin øvelse på realitetene for neste etappe. Etter mye venting i Gibraltar og Ceuta åpnet det seg et værvindu med høytrykk fra vest. Dette skulle gi oss god fart i sørvestlig retning mot Lanzarote. Men først måtte vi ut av Gibraltarstredet. Der fikk vi kjenne stredets lunefulle natur. Fra stille hav, reiste det seg krappe bølger på 7-8 meter. Strøm og vind møtte hverandre på en svært ugunstig måte, og vi fikk kjørt oss skikkelig.

Med Gibraltar lagt bak oss satte vi kurs 220-230 grader direkte mot Lanzarote. Det ble fine døgn, men vinden varierte nokså mye. I perioder var det ingen vind, mens i andre perioder blåste det 15-20 - som er perfekt seilvind. Vi holdt blant annet genakeren oppe i 11/2 døgn i strekk. Genoaen er litt for tung på lens og slør når vinden kryper ned mot 10 knop. Men da er genakeren perfekt.

Blokken for spinnaker/genaker i mastetoppen ga etter. Resultatet var at fallet kilte seg fast, og genakeren var ikke til å få ned. Heldigvis var dette bare et drøyt døgn før vi var nådde Lanzarote, og forecasten var uten for mye vind. Det ville vært atskillig verre hvis dette hadde skjedd rett etter avreise fra Lanzarote.

10-armet blekksprut (akkar) landet på dekk. Vi visste at fisk kan "fly", men at blekkspruten ønsker en "free ride" var ukjent for oss. Det er et mysterium hvordan denne kom seg midt inn på dekk.

Endelig fikk vi også fiskesnørene ut, og vi har faktisk funnet en teknikk som gir oss gode fangster. Bildet viser én av doradoene vi fikk. Dette er en av de aller beste matfiskene en finner i havet - og praktisk talt uten ben! Doradoen er sterkt blå når den er i havet, men straks den er på land blir den helt gul. Når den dør, reduseres den gule fargen, og doradoen blir sølvfarget.

De eneste dørene barna fikk banket på under Halloween var våre egne i båten. Det ble dekorert med egenproduserte gresskar, flaggermus og effekter fra det underjordiske.

Vi brukte litt i underkant av 5 døgn på denne etappen. Det tilsvarer i overkant av fem knop. Det er ikke spesielt imponerende, og vi må nok opp minst én knop under neste etappe hvis vi skal komme oss over til den andre siden med en viss motivasjon i behold.

Men varmen har kommet! Det som for noen uker siden av kalde og fuktige netter er nå tørre. Shorts er antrekket store deler av nattevakten.