6. november 2011  
  Lanzarote
 
 
Vi har jo vært på disse øyene flere ganger tidligere, men det er en helt spesiell opplevelse å komme hit med egen båt. Det tradisjonelle turistfokuset er erstattet med et blikk for øyenes reelle infrastruktur. Hvordan vår en for eksempel tak i en helt bestemt skrue eller hvor er det vi bør proviantere for 3 uker på havet? Det er interessant å se hvor velfungerende den underliggende infrastrukturen er - kanskje litt overraskende i vår fordomsfullhet.

Landligge er tid for vedlikehold. De to store Lewmar 65-vinsjene til genoaen må renses og smøres. De er i perfekt kondisjon - til tross for en alder á 25 år.

 

Kanariøyene er én av 17 autonome regioner i Spania. Selvstyremyndigheten må åpenbart strekke seg langt, for Kanariøyene er ikke del av EU's monetære union, og kan nærmest betraktes som MVA-fri sone. MVA her er bare 5%.

Øyene ligger godt nede på den afrikanske kontinentalsokkelen, og grensen mellom Spania og Marocco er omstridt. Det er jo ikke mer enn drøye 100 kilometer fra Lanzarote til afrikas kyst.

Det er jo nesten ikke vegitasjon på Lanzarote, og derfor ingen ting som fanger opp fuktig sjøluft fra passatvinden. Derfor er avsalting av sjøvann den eneste kilden til drikkevann. Da skulle en tro det ville være restriksjoner på bruk av ferskvann, men det er det ikke. Folk vasker båtene sine i timevis ...

Den første charterturen fra Skandinavia gikk til disse øyene allerede i 1955! På øya Tenerife ligger øyenes høyeste vulkanfjell - "Teide". Dette er verdens tredje største isolerte vulkan.