20. januar 2012  
  Windward og Leeward Islands fra Barbados til Antigua & Berbuda (Lesser Antilles)
 
 

"Windward Islands" er én av to områder i "Lesser Antilles". Det andre kalles "Leeward Islands". Windward strekker seg fra Grenada i sør til og med Martinique i Nord, og omfatter Grenada, Barbados, St.Vincent & the Grenadines, St.Lucia og Martinique. Av disse øyene er det bare Martinique som er under fremmed herredømme (fransk). Leeward strekker seg fra Dominica til Virgin Islands.

Vår rute har vært Barbados - Tobago Cays (underlagt St.Vincent), St.Vincent, St.Lucia, Martinique, Dominica, Guadeloupe, Antigua og Barbuda(se Google Earth).

Barbados

Barbados kommer bestandig til å stå høyt i kurs hos oss. Det var her vi endelig kunne legge ankeret til hvile på 5 meters dyp etter en svært krevende kryssing av Atlanterhavet. Vi har ikke mange opsjoner i forhold til ankring. Det er i realiteten bare Carlisle Bay i Bridgetown som byr på visse ankringsmuligheter. Det er ingen support på land for seilbåter, så reparasjoner og erstatning av utstyr er bare å glemme. Immigrasjon, toll og helsemyndighet er tilpasset det store antallet cruisebåter som kommer hit, og vi må gjennom samme prosedyre. Her er det bare å være tålmodig.

Tobago Cays

I de mørke vinterkveldene med planlegging i årene før denne turen er det Tobago Cays som står for oss som bildet på Paradis.

Denne atollen er et lite område bestående av korallrev og små, lave øyer. Strendene er blennende hvite, og det er et omfattende dyreliv over og under vann. Området er underlagt særskilt vern, og alle som besøker området blir avkrevd avgift til støtte for vern av miljøet. Det er en glede å betale dette, for området er virkelig helt unikt i Karibien. Her får du ikke dykke alene. Du må følges av lokale guider. I tillegg til miljøaspektet er dette vel også en kilde til inntekt.

Øgler og havskilpadder er det masse av på denne atollen, og de værnes av innbyggerne som selve arvesølvet.

Det bor ingen her. Nærmeste bebodde øy er Union Island - en 15 minutters rask båttur.

Dem som husker en av filmene "Pirates og the Caribbean", der Jack Sparrow strander på en øde øy, ville kjent seg igjen på Tobago Cays. Mye er filmet nettopp her.

Bequia

Midt mellom Tobago Cays og St.Vincent finner vi den lille øya Bequia. Dette er en svært frodig øy. Vegitasjonen ligner litt på regnskog, der lianer henger nedover bratte, skogkledde fjellsider. Dette er en ganske røff øy, der vi møter karibisk luktur med svært høy grad av autentisitet. Her kommer svært få turister uten at de kommer med seilbåter. Ett og annet cruiseskip gjør landfall her, men bare for noen få timer.

Det arrangeres noe som kalles "jump-up" her. Hver torsdag er det levende musikk (steel drums) og rompunsj på et ikke forutbestemt sted. Det bærer litt preg av et arrangement som bare oppstår.

St.vincent

St.Vincent står i piratenes tegn. I Willilabou Bay ble tre av de fire "Pirates of the Caribbean" filmene tatt opp. Kulissene står fremdeles, og barna fikk kle seg ut i opprinnelige kostymer. Stedet fikk skikkelig bank under orkanen i 2008, og kulisser er ikke bygget for orkan. Men det er allikevel plenty av rekvisiter og utstyr som stedfester opptaket av disse filmene.

St.Vincent er selvstendig, og har administrativt styre over Grenadinene. Det bor i overkant av 100.000 personer på St .Vincent. Staten er medlem av Organisation of Eastern Caribbean States (OECS), og fikk sin fullstendige uavhengighet i 1979.

St.Lucia

Alle som har vært borti Atlantic Rally for Cruisers (ARC) kjenner St.Lucia - landfall for den transatlantiske regattaen fra Kanariøyene til Rodney Bay på St. Lucia.

Dette er stedet for reparasjoner og forsyninger. Hele marinaområdet er en duty free sone, og det er en ufattelig tilgang på kompetente personer til seilreparasjoner, arbeid med rigg, skrog, maskin ... ingen begrensninger.

Vi fikk fløyet inn ny autopilot, samt ny VHF og litt annet stoff. Alt kom frem, og ble levert helt i henhold til avtale. Vi reiste innom her både på vei nordover og på vei sørover. Første gang vi var innom, ankom de siste ARC-båtene. Trengselen var stor. Andre gang var det atskillig hyggeligere å være her.

Martinique

Martinique er én av Frankrikes to gjenværende kolonier i Karibien. Dette er en variert og vakker øy. Nordlige deler av øya bærer fremdelse relativt tydelige spor etter vulkansk aktivitet. En historie forteller at en liten by som heter "Saint Pierre" ble fullstendig utradert i 1902, men én person overlevde. Det var han som satt som eneste fange i byens fengsel. Historien forteller intet om han ble benådet eller måtte sone videre. Lenger sør på Martinique er landskapet vennligere enn i nord, og strendene skifter farge fra sort til hvit.

Martinique er fullstendig underlagt fransk styre, valutaen er Euro og språket fransk/kreolsk.

Dominica

Dominica er nok kanskje den fattigste og minst utviklede øya vi har besøkt i Lesser Antilles. Det er lite på Dominica som trekker en til å bli lenge, og vi gjør bare et kort stopp for natten. Det er ikke en gang midler tilgjengelig til å rydde etter orkanene, og båtfolk advares mot "røffe forhold".

Antigua

English Harbour er en av Antiguas beste - om ikke den beste - havner. Innerst i English Harbour ligger Nelson's Dockyard - et kulturminne som begynte sin historie på 1600-tallet.

Julen ble tilbragt på Antigua i år - med grøt, mandel, marsipangris og julemiddag.

Barbuda

Barbuda er underlagt Antiguas styre, og det er ikke stort å styre. Bare 1.500 personer bor her, og alle bor i øyas eneste by. Det er et par svært eksklusive resorts på Barbuda, hvor selebriteter hviler ut inkognito. Ut over dette er øya fullstendig øde. Det sises at du finner Karibiens beste strand på Barbuda, og det tror vi på. 12 kilometer med rosa sandstrand - og vi ser ikke andre mennesker enn oss selv!