15. mai 2012  
  Tuamotu, Fransk Polynesia
 
 
  Polynesia dekker et område med form av en triangel fra New Zealand til Hawai'i til Rapa Nui (sørøstligste punkt i Tuamotu).

Tuamotu danner verdens største kjede av atoller. Arkipelagen inngår i den franske delen av Polynesia. Det er produksjon av perler som er Tuamotus fremste næringsvei, men denne industrien lider kraftig både under dalende interesse for "Tahiti-perlen" og generell lavkonjunktur.

Til tross for den enorme utstrekningen Tuamotu har, er landarealet godt under 1000 kvadratkilometer.

Overseilingen fra Marquesas til Tuamotu er ca. 500 nautiske mil. Det første døgnte har vi fantastiske forhold, og vi seiler med 7 knop i gjennomsnitt. Så kolapser vinden, slik vi har opplevd tidligere. Da er det motorseiling og motor som teller. Men ankomsten til atollene er farlig. De synes ikke på radar før vi er 5-6 nautiske mil unna, og ankomst om natten er fullstendig uaktuelt. Tidevannsstrømmene ut og inn av atollene kan komme opp i 8 knop, og tidevannet spiller derfor også en vesentlig rolle for når vi kan gå inn og ut.

Vi ankommer Manihi atollen tidlig om morgenen. Egentlig litt for tidlig. Solen er lav fremdeles, men vi setter baugen mot åpningen i atollen, og lar det stå til. Timingen er god, for det er nesten stille vann. Vi har knapt én knop strøm mot oss, så det er perfekt.

På Manihi er det særlig to ting som gjelder: Dykking og perler!
På Manihi finner vi Perlefarmen "Corrion". Dette er en av Fransk Polynesias første perlefarmer, og en av de få som fremdeles er i aktivitet, på denne atollen. Svingende trender og verdensresesjon har gjort at etterspørselen etter kostbare polynesiske perler har falt dramatisk. Tid for gode kjøp, men dessverre også mange nedlagte perlefarmer.

The Blue Lagoon er en stor lagune i lagunen. Det er bare så vidt vannet renner over korallkanten og inn i lagunen, som nesten ikke er dypere enn at du kan stå over det hele. Utrolig flotte farger, og et paradis for bading og snorkling.

Det er veldig mye hai her. Årsaken finner vi raskt ut av. Alle turer hit avsluttes med haimating.