4. juli 2012  
  Rarotonga, Cook Island (New Zealand)
 
 
Cook Islands er selvstendig styrt, men er i en fri forening med New Zealand. Det er 15 øyer i Cooc Islands, og Rarotonga er den største. Innbyggerne er får automatisk New Zealand statsborgerskap.

Rarotonga minner mye om Tahiti & The Society Island, men mangler den lune lagunen utenfor strendene. Langs mesteparten av kysten ligger korallrevene direkte utenfor stranden. Bare sørsiden av øya har en slags lagune, men den er for grunn til at vi kommer inn med båten.

Ankring skjer derfor utenfor revet - på ganske dypt vann. Dette er slett ikke ideelt, og det eneste som kunne ligne på en havn var stengt for drenering da vi var innom.

Det ble derfor et ganske røft møte med Rarotonga. Det er for øvrig vinter på den tiden vi var på øya, og det var faktisk ganske kjølig. Rarotonga ligger så langt sør som på 22. graden sør, og det merkes. Nattemperaturen faller til under 20 grader celsius, og vi måtte finne frem pleddene igjen!

Etter den store sunamien som herjet blant annet Stillehavet i 2004 har varsling og beredskap fått stort fokus. Rarotonga slapp lett unna den gangen, men hadde en kraftig sunami i 2008. Det er satt opp merkede ruter over alt, slik at alle skal kunne komme seg i sikkerhet.

Forholdene for dykking var fantastiske. Vi kunne dykke rett fra båten, og sikten var nærmere 40 meter - fullstendig gjennomsiktig vann! Denne skjønnheten - en Giant Trigger - var temmelig nærgående. De er ytterst teritoriale, og kan bli nokså aggressive.

Oscar har funnet seg en White Tip reef Shark. De blir ikke så store, og er mest å finne sovende på dagtid. Maksimal lengde er 1.8 meter. Denne var omtrent den lengden.

Denne haien er normalt helt harmløs overfor dykkere. Det er om natten den er aktiv, og da er den en aggressiv hai på jakt etter fisk på korallrevet. Heller ikke da er den truende overfor dykkere, men risikoen for å bli tatt for å være en fisk er vesentlig større når det er mørkt.

Giant trigger - teritorial og helt uredd.