4. juli 2012  
  The Kingdom of Tonga
 
 
The Kingdom of Tonga består av nesten 180 øyer, hvor av over 50 er ubebodd. Øyene er delt inn i tre grupper, og det er 760 kilometer fra sørligste til nordligste øy. Den midterste gruppen har svært høy seismografisk aktivitet, og vi frarådes å seile der. I 2001 oppsto det en ny øy som resultat av en vulkan under havflaten. Vi besøkte bare den norligste øygruppen - Vava'U Group.

Ett av de siste urørte paradis?

Innlandshavet på Vava'U er helt spesielt. Store øyer og korallrev omkranser et stort område med nærmere 40 forskjellige og vakre ankringsplasser. Dette er et spesielt område. En kan ikke kalle det lagune for mange steder er det over 100 meter dypt under kjølen. Det kryr av små og store øyer, og den ene ankringsplassen er flotter enn den andre. Krystallklart vann som holder 25 grader, lav luftfuktighet og en behagelig temperatur gjør Tonga til et paradis. Bare synd vi ikke fikk mer enn én uke her.

Selv om danseoppvisningene og tilberedelse av den lokale mat tilrettelagt for turister, opplever vi ikke dette som noen "turistfelle".

Etter forestillingen er det komplett mingling - lokale og seilere sitter om hverandre, og atmosfæren er balansert - alle trives i alles selskap.

Ungdommene utveksler face-adresser, og kommer kanskje til å holde kontakt gjennom nettet.

Mange småretter servert på halve stengeler av selleri, dandert utover bordet som er dekket med bananblader, og selvsagt med grillet spedgris. En skikkelig Tonga-fest. Det smaker fantastisk godt, men det tar litt tid før vi føler oss helt komfortable med å spise med fingrene. Alt går, og når maten smaker så godt som denne, fremstår kniv og gaffel som helt feil.
Markedsplassen i Neiafu er byens puls. Her selges fersk frukt og grønnsaker, kavarøtter for kavadrikken, samt fantastisk brukskunst i form av flettede kurver og smykker i utskåret hvalben. Barn løper mellom bodene, foreldrene passer salget, og turistene har hyggelig handel. Mens den daglige nyhetsoppdateringen verserer mellom bodene, underholder den lokale pastoren, med vital preken og imponerende godspel.