20. november 2012  
  Indonesia
 
 

Overfarten fra Darwin til Kupang i Indonesia er bare 450 nautiske mail. Det tok kun 4 dager, og lukten av ris og sjasmin møtte oss fra land da vi seilte inn til Kupang på Vest-Timor om natten. Kupang er kaotisk, eksotisk og veldig vennlig. Vi var her i tre dager, og satte pris på de hyggelige menneskene, den gode maten og den sammensatte kulturen. Litt slitsomt med den evige forhandlingen av priser om absolutt alt, men det er en del av det hele.

Neste stopp var Komodo, hvor vi fikk oppleve de svære komododragene. Verdens største øgle kan bli 3 meter lang og kan veie 150 kilo. En lokal ranger tok oss med på en ekspedisjon, og alt han hadde å beskytte seg selv og oss med, var en lang kjepp. Vi så mange drager! Ved et vannhull observerte vi på nært hold spillet mellom en hjort som ville drikke, og en drage som dominerte vannhullet. Hjorten trakk seg til slutt unna, i redsel for å bli angrepet. På menyen til øglene står nemlig både hjort og villsvin, og det har også forekomet at drager har tatt seg inn i hus i landsbyen og tatt barn. Vi skulle gjerne blitt lenger på Komodo, men tidsplanen krevde at vi måtte reise videre til Lombok og Bali.

På Lombok besøkte vi mange små håndverksbedrifter, og det var virkelig helt fantastisk. I et batikkverksted satt rundt åtte personer i full konsentrasjon med et langt tøystykke mellom seg. De produserte vakre mønstre, i et helt unikt samarbeid. I en liten landsby arbeidet alle kvinnene med veving, hjemme i sitt eget hus. Landsbyen fungerte som et kooperativ, med en administrasjon og et utsalgssted.
"The Gilis" utenfor Lombok inviterer til langsomme dager. De små øyene byr på enkel backpacker-turisme, med høy partyfaktor på Gili Trawangan, og mer voksen turisme på Gili Air.Vi ankret opp ved Gili Air. Her hadde vi gode dager med mye flott dykking.
Hinduistiske Bali er travel, estetisk og spennende. Vi var her i 14 dager, og fikk sett vakre templer, risterrasser og raus balinesisk arkitektur. Hvert hus har et lite tempel, og ofringer i form av små skåler med blomster, ris og røkelse, står plassert absolutt overalt. Det utspiller seg en vakre forestillinger i det ofringene plasseres ut, med rituelle bevegelser og tilhørende bønner.

Seilingen over Javasjøen og inn i Sørkinahavet, har nok vært det tøffeste hittil. Ikke fordi verken vind eller bølger gjorde det til en utfordring. Vind hadde vi praktisk talt ikke. Men vi holdt på å bli kjørt ned av en stor fiskebåt, og i det det skjedde, revnet hele genakeren (et stort lett seil) vår. Vi ble også truffet av lyn i en av de hyppige tordenstormene, men heldigvis virket lynavlederne som de skulle. Gunnar og Oscar hadde kveldsvakt, og ble blendet så de ikke kunne se på flere sekunder. Skikkelig skummel opplevelse.

Om noen dager forlater Nongsa Point Marina på nordkysten av øya Batam. Vi er bare en liten "svømmetur" fra Singapore nå - ca. 20 nautiske mil. Det blir neste stopp på turen.