4. januar 2012  
  Organisation of Eastern Caribbean States (OECS)
 
 

Organisastion of Eastern Caribbean States (OECS), opprettet i 1981, er en inter-statlig organisasjon dedikert til økonomisk harmonisering og integrasjon, beskyttelse av menneskelige og juridiske rettigheter, og oppmuntring av godt styresett mellom land og avhengigheter i den østlige Karibien. Den utfører også rollen med å spre ansvar og erstatningsansvar i forbindelse med naturkatastrofer, for eksempel orkaner (som er hyppige i dette området).

OECS har i dag ni medlemmer, spredt over den østlige Karibien. Sammen danner de en nesten sammenhengende skjærgård over Leeward Islands og Windward Islands.

De to mest geografisk isolerte medlemmer, Anguilla og British Virgin Islands, har bare begrenset medlemskap i organisasjonen. OECS utfører ikke diplomatiske oppdrag for disse to statene, men for øvrig behandles de som fullverdige medlemmer med henblikk på å inkluderes fullstendig på sikt.

Seks av medlemmene var tidligere kolonier av Storbritannia. De andre tre, Anguilla, British Virgin Islands og Montserrat forbli oversjøiske territorier av Storbritannia. Åtte av de ni medlemmene vurdere Queen Elizabeth II til å være suveren (Dominica er en republikk). Det er ingen krav til medlemmene å ha vært britiske kolonier, men de nære historiske, kulturelle og økonomiske forhold er preget av at de alle har vært britiske kolonier. Dette er like mye en faktor i medlemskap i OECS som deres geografiske nærhet.

Alle de syv fullverdige medlemmer er også grunnleggerne av OECS, og har vært en del av organisasjonen siden starten 18. juni 1981.

Medlemmene er i dag:

East Caribbean dollar (XCD) er valutaen i åtte av de ni medlemmene i Organisasjonen av Eastern Caribbean States (Det eneste unntaket er den British Virgin Islands). Den har eksistert siden 1965, som etterfølgeren til den britiske Vestindia dollar, og det er vanligvis forkortet med dollar tegn $ eller, alternativt, EC$ for å skille det fra andre dollar-denominert valutaer. EC$ har vært knyttet til USA dollaren siden 1976, og kursen er US$ 1 = EC$ 2,70.